Grzybowy smak w kuchni przez cały rok

Grzybobranie to świetna okazja do powiększenia swoich zbiorów na zimę o aromatyczne i smaczne dodatki, jakimi są świeżo wysuszone grzyby prosto z lasu. Dzięki temu podczas całego roku można do woli nacieszyć podniebienie rydzami marynowanymi, sosem z suszonych podgrzybków czy też farszem z kurek. Jak zatem przygotować grzybowe zapasy na zimę?

Rydze marynowane? Możesz się nimi cieszyć w okresie zimowo-wiosennym

Mając do dyspozycji świeżo zebrane grzyby można z jednej części przygotować smakowitą potrawę dla domowników, a drugą część przetworzyć. Przetwory z grzybów są bowiem świetnym dodatkiem do potraw, które dzięki temu nabierają oryginalnego zapachu oraz smaku. Okazuje się, że wystarczy dodać zaledwie parę suszonych grzybów do zupy, aby całkowicie odmienić jej smak.

Z suszonych grzybów leśnych można śmiało przyrządzić farsz do wigilijnych uszek oraz pierogów, co jest znacznie lepszym rozwiązaniem od tych łatwo dostępnych przez cały rok pieczarek z hipermarketu. Na przekąskę z kolei świetnie sprawdzą się rydze marynowane. Obecnie można pozwolić sobie na różnorodne możliwości przetwarzania grzybów.

Przygotowanie dobrych jakościowo przetworów z grzybów

Okazuje się, że nie wszystkie gatunki grzybów nadają się do kwaszenia czy suszenia, jak ma to miejsce w przypadku uniwersalnych rydzów marynowanych. Niezależnie od tego, jakim surowcem się dysponuje, grzyby przeznaczone na przetwory powinny być nam dobrze znane, dzięki czemu można uniknąć potencjalnego zatrucia pokarmowego.

Najlepiej stawiać na grzyby niezbyt młode, gdyż trudniej wówczas się pomylić. Z kolei grzyby stare tracą swój aromat. Bardzo ważne jest jak najszybsze oczyszczenie swoich zbiorów po powrocie z grzybobrania, gdyż świeże grzyby mają tendencję do szybkiego wytwarzania toksycznych substancji oraz robaczenia. Oczyszczenie grzybów to więc podstawa.

Przetwarzanie grzybów, czyli przyrządzanie rydzów marynowanych

Świetnym sposobem na nadanie grzybom trwałości jest wykorzystanie kwaśnej zalewy w połączeniu z pasteryzacją. Pasteryzacja nie będzie konieczna w przypadku rydzów marynowanych w zalewie zawierającej powyższej trzech procent kwasu octowego. Warto wzbogacić jej smak poprzez dodanie warzyw, przypraw i ziół.

Oprócz rydzów marynowanych, można zamarynować także inne grzyby. Najlepiej nadają się do tego małe grzybki, które nie tylko wyglądają apetycznie, ale są idealne na jeden kęs. W przypadku większych okazów, najlepiej jest odciąć im trzony, które są twarde. Po oczyszczeniu i opłukaniu grzybów, należy je obgotować w wodzie ze solą, octem czy sokiem z cytryny.

Rydze marynowane kupisz na sklep.vitapol.pl

Related Posts