W zbilansowanej diecie każdego człowieka chodzi głównie o dostarczenie substancji, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a które mają na niego dobroczynny wpływ. Tak jest w przypadku większości witamin i mikroelementów, a także wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie warto dać się zwieść nazwie – mimo tego, iż są one tłuszczami, działają korzystnie na niwelowanie poziomu złego cholesterolu w organizmie i budowanie dobrego cholesterolu.
Czym są kwasy tłuszczowe?
Nienasycone kwasy tłuszczowe, to kwasy, które nie powstają w organizmie człowieka, muszą być zatem dostarczane z jedzeniem. Do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się kwasy omega-3 oraz omega-6. Występują one zarówno w tłuszczach roślinnych, jak i zwierzęcych.
Właściwości
Największą zaletą kwasów omega jest obniżanie stężenia złego cholesterolu LDL i podnoszenie dobrego – HDL. Regulują one też poziom trójglicerydów we krwi. Dzięki tym właściwościom, kwasy omega stanowią ochronę przed miażdżycą, dla naszych żył i tętnic, zmniejszają także ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i chorób serca.
Praca mózgu
Kwasy omega są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego. Podnoszą zdolność uczenia się, poprawiają także funkcjonowanie wzroku i koordynacji. Są niezbędne dla rozwoju młodych organizmów. Dostarczane osobom dorosłym, pomagają cieszyć się lepszym zdrowiem. Kwasy mają także funkcję budulcową, używane są do budowania prostaglandyn, czyli hormonów tkankowych, wpływają też na układ trawienia. Kwasy omega mają wpływ na budowę serotoniny (hormonu szczęścia), dzięki czemu wykazują działanie antydepresyjne. Zadaniem kwasów omega w organizmie jest wpływanie na zmniejszenie agregacji płytek krwi, co prowadzi do zmniejszenia ryzyka zakrzepów i miażdżycy.
Włosy, skóra i paznokcie
Dzięki kwasom omega możemy poprawić kondycję skóry, paznokci i włosów. Zmiany stają się widoczne już po trzech tygodniach. Skóra nabiera elastyczności, nie wysusza się tak łatwo, jej koloryt zostaje wyrównany. Po 3 miesiącach włosy i paznokcie są bardziej wzmocnione, zdrowe i odżywione. Korzystne działanie kwasów odnotowuje się także w przypadku stanów zapalnych stawów lub kręgosłupa. Wykazują one bowiem działanie przeciwzapalnie i łagodzą reumatoidalne zapalenie stawów.
Kwasy omega ułatwiają odchudzanie, gdyż nie odkładają się w komórkach tłuszczowych. Wpływają na zmniejszenie apetytu, regulują poziom glukozy we krwi. Ostatnim stwierdzonym, pozytywnym wpływem kwasów omega, jest budowanie mocniejszej odporności ludzkiego organizmu.
Źródło kwasów
Podstawowym źródłem tych kwasów są ryby, głównie łosoś, śledź, makrela, pstrąg. Ich duża zawartość znajduje się także w orzechach włoskich, soi, a także olejach wytwarzanych np. ze słonecznika. Większość z nas potrafi samodzielnie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega, spożywając oleje roślinne. Warto jednak pamiętać o tym, że nie w każdej postaci działają one korzystnie na nasze zdrowie. Kwasy wielonienasycone występują bowiem w dwóch postaciach – cis i trans. W produktach takich jak mięso i mleko znajduje się znaczna przewaga formy trans, która podnosi poziom złego cholesterolu we krwi. Warto zatem zbilansować dietę i zwrócić uwagę na ilość i rodzaj przyjmowanych tłuszczy.